FAMILY-9th Standard Social Science Notes

FAMILY

I. Fill in the blanks with suitable words :

1. The word 'family' has originated from the Latin word ____________

2. The living cell of the society is ____________

3. When the father is the head of the family, that family is called
___________family.

4. ___________ family is seen among the Nairs of Malabar in Kerala.

Ans: (1) famulus; (2) family; (3) patriarchal; (4) Matriarchal.

II. Answer the following questions:

1. How is the family a unit of society?

Ans: Family a unit of society. It is like a living cell. The community develops from a family, leading to the creation of a nation.

2. Name the different kinds of families.

Ans: Families are classified based on different principles.

(A) Based on authority, a family can be classified as Patriarchal and Matriarchal.

(B) Based on marriage, it can be classified as Monogamy, Bigamy and Polygamy.

(C) Based on size, it can be classified as Undivided and Divided.

3. What do you mean by 'Undivided Family'?

Ans: In an undivided family, there will be people of more than two generations consisting of parents, their children, grandchildren and great grandchildren. Normally the group of people living under one roof, eating food prepared in one kitchen, having equal rights to the property, engaging in same type of worship and having specific blood relatives.

4. What is meant by 'Nuclear Family'?

Ans: A family having husband. wife and their unmarried children is called nuclear or modem family. This familial family is prevalent in the present society.

5. What are the features of a family?

Ans: Family is universal system.

· It is a social system seen in all ages and all countries.

· It is the core of all systems of the society.

· It is from the family that neighbourhoods, villages, cities and nations have evolved.

· Right from childhood, the members of the family not only realize their social responsibilities but also understand the need for cooperation.

· The social traditions, morality and behaviour are all controlled by the family.

· The family can be called a universal, pennanent and traditional structure.

6. Describe the role of childhood and youth in the social developmental stages of an individual.

Ans: Childhood and youth in the social developmental stages of an individual Not only does the child learn the mother tongue but also the fundamental social matters/A child growing in a familial and social atmosphere develops related characteristics and gains friendly relations with other children of the same age. By mingling with others, it develops leadership qualities. Social behaviour, its requirements and restrictions influence a child resulting in the formation of healthy social relationships. Later in youth, it leads to friendship. Independence, security and social acceptance. The behaviour and habits developed in the youth continue in the adult and old ages.

7. Describe the features of an undivided family.

Ans: The features of an undivided family are as follows:

(i) Large size.

(ii) Property- all the members of the family are owners of the property. It is only with the permission of all the members that any sale or transfer of property is done.

(iii) Residence -All the members of the family normally live under the same roof. Even when one son has a family of his own with a wife and children, he continues the earlier relationship with the core family.

(iv) Kitchen - They usually prepare the food in the same kitchen and consume it together.

(v) Religion - Normally all the members of the follow the same religion. They worship the same god.

(vi) Self-independent -This family is mostly self independent. It encompasses the lives of its members completely. All members share the household chores.

(vii) Structure of authority - The oldest member of the family has the authority to take decisions. Even when he transfers it, the policy of seniority in age is followed.

8. What are the reasons for the increase in the number of divided families?

Ans: Divided family or Nuclear family or Primary family is prevalent in the present society. Privacy, personal happiness, self- contentment, property rights, changing social values, geographical and social structure, advances in science and
technology, industrialization, urbanization, principles of democracy and equality, decline of religious faith and thinking, spread of materialistic attitude, freedom of women have become responsible for the increase in the number of divided families.

0 Response to "FAMILY-9th Standard Social Science Notes"

Post a comment

BANNER TOP ARTICLE HERE

BANNER MIDLE 1 ARTICLE HERE

BANNER MIDLE 2 ARTICLE HERE

BANNER BOTTOM ARTICLE HERE