HUMAN RESOURCES-8th Standard Social Science Notes

Advertisement

HUMAN RESOURCES

I. Fill in the blanks with suitable words:

1.The working people who have knowledge, talent and skill are called the ____________ of that country.

2. In 2011, the sex ratio was _________

3. Census takes place once in ________ years in India.

4. The quality of population in a country depends on ______ and ___________

5. The average number of infants out of the thousand born, which die within a year of birth, is called _________

6.In India, since the crude birth rate is high, and the crude death rate is ______, the population growth rate is high.

Ans: (1) national wealth (2) 1000 men 940 women (3) ten
(4) education, health (5) infant mortality (6) low

II. Answer the following in a sentence each:

1. Who are the people identified as 'Working People?

Ans: Adults are capable of working. They form the working people and they form the national wealth of a country

2. What is meant by 'Human resources’?

Ans: People with knowledge, skill and abilities form the human resource.

3.What was India's population according to 2011 census?

Ans: India's population according to 2011 census was 121.01 crores.

4. What do you mean by 'crude birth rate'?

Ans: The number of babies being born per year per thousand is called the crude birth rate.

5.In 2011, India's crude birth rate was 22 and crude death
rate was 6 what is the crude population growth rate?

Ans: Natural growth rate of population can be calculated in the following way Natural growth rate of population = crude birth rate - crude death rate

In 2011, crude birth rate= 22
crude death rate = 6
22 - 6 = 6

\In 2011, the crude population growth rate is 16

6.According to the 2011 census, what is the population
density in India?

Ans: According to the 2011 census, the population density in India is 382.

7.The population growth rate in developed nations is very
low. Why?

Ans: The population growth rate in developed nations is very low because both the birth rate and the death rate remain very low due to good health and hygienic facilities.

III. Answer' the following in 5-6 sentences each:

1.What is population Density? How is the population
density of a country calculated?

Ans: Population density is the average number of people living in an area of one square kilometer. Population density is calculated by dividing the total population of a country by the total land area.

2.Human Resources are considered the best among the factors of production. Why?

Ans: Human Resources are considered the best among the factors of production. It occupies' greater importance in the production of goods and services than natural resources and material resources. Natural resources and material resources cannot produce goods and services on their own. Production becomes possible only when human intelligence and effort are present. Human resources provide the knowledge and workforce needed for production.

3.What is the role of health and education in developing
human resources?

Ans: If good education, training and health facility measures are provided to human resources, they get transformed into human capital. They possess the capability to increase the national income and transform society. Health is one of the most important social infrastructures of man. Good health improves not only the quality of life of people but also the quality of their work. Therefore if rapid economic development has to be achieved, the health of the people should be improved.

4.The population growth is more only in the developing
countries. Why?

Ans: A backward country implements many measures in order to achieve economic growth. The government comes forward to provide education and health facilities to people. Epidemics are brought under control. Due to this, the death rate will decrease rapidly. However, the birth rate remains high, reducing very slowly. Hence at this stage, since the birth rate is high, and the death rate remains low, the population growth rate is high.

5.What measures do you suggest to improve the quality Population?

Ans: The national Health Policy of India aims to improve health care, family welfare and nutritional services for the people. It has paid greater attention to the health protection of the poor and tribal people. In the past six decades, it has attempted to provide comprehensive health facilities and thus improve the quality of people.

Advertisement
Previous
Next Post »
Advertisement

2 comments

Write comments
26 January 2018 at 22:05 delete

If India moves like that, in the same speed, then population explosion will be seen in not more than a decade. It is important to know that unless we control birth rate, we cannot control the increasing crisis rate in economy.

Best regards,
Live Now India

Reply
avatar
yogesh kumar
AUTHOR
2 January 2019 at 01:54 delete

I admire this article for the well-researched content and excellent wording. I got so involved in this material that I couldn’t stop reading. I am impressed with your work and skill. Thank you so much.
hr solutions in chennai

Reply
avatar