LOCAL SELF GOVERNMENT-8th Standard Social Science Notes

LOCAL SELF GOVERNMENT

I. Fill in the blanks :

1. The Karnataka Panchayat Raj Act that is in force now was passed in the year ____________

2. The body of the village council in which all the voters of the village can participate is ________

3. The presidents of Grama Panchayats are chosen to Taluk Panchayats on the basis of __________ system.

4. The officer appointed by the Government to look after the day to day executive work of Zilla Panchayat is called ______

5. The total number of City Corporations in Karnataka including Bangalore is__________

Ans: (1) 1985 (2) Gram Sabha (3) Lottery

(4) Chief Executive Officer (5) Eight

II. Answer the following:

1. What are the objectives of Local Self-government?

Ans. Objectives of the Local Self Government are as follows:

(a) to involve the local people in solving the problems of their own locality.

(b) to provide the knowledge of administration to common people.

(c) to help in decentralizing powers and make the
administration become more efficient.

(d) to train or develop leadership qualities among people at the grass root level.

2. How is the local body of your area formed?

Ans. According to this Panchayat Raj Act 1985, local bodies are created through direct elections.

3.Mention the functions of your local body.

Ans. Some of the functions of the local bodies are as follows:
(a) to maintain and protect the panchayat property.

(b) to prepare the annual budget

(c) to undertake health and family welfare programs.
(d) to plan and undertake the developmental works like laying of roads, electrification, housing and supply of drinking water, etc.

(e) to encourage and implement the secondary adult and

Informal education programmes.

(f) to provide facilities for the distribution of essential
commodities like food grains, kerosene, etc.

(g) to encourage and execute agricultural extension programs, animal husbandry, khadi, handicraft industries, etc.

(h) to plan and implement the welfare schemes for the benefit of SC, ST, weaker sections, Women and children.

4. What are the sources of income of your local bodies?

Ans. The main sources of income of the local bodies are as follows:
(a) Amount collected through water cess, health cess, education cess, library and reading room cess.

(b) Amount collected through building tax, vacant land tax, taxes and business establishments, markets, entertainment houses and advertising bodies.

(c) Taxes collected from the tourist spots.

(d) Rental and lease amount collected on their properties.

(e) Financial grants from the state government.

5.List out the members who have right to vote and those
who have no right to vote in the local bodies.

Ans. The members of the Zilla Panchayats at district level, Taluk Panchayat at Taluk level and Grama Panchayat at village level are selected through elections. The members who have no right to vote in the local bodies are as follows:

(a) The Chief Executive Officer of the Zilla Panchayat.
(b) The five nominated members of the city corporation.

6. Mention the need for constituting standing committees
in local bodies.

Ans. The Standing Committees are constituted to establish and strengthen the local bodies to have efficient administration.

7.List out the group of members who have been provided
reservations in tile local bodies.

Ans. Reservation is provided to SC, ST, back ward communities and women in the local bodies.

8.What should be the population to classify an area as town
or city?

Ans. An area with a population between 20,000 and 50,000 is
considered a town. Similarly, an area with a population between 50,000 and 3 lakhs is considered as a city.

9.What are the three tiers of Panchayat Raj in Karnataka?

Ans. The three tiers of Panchayat Raj in Karnataka are
(1) Zilla Panchayat at district level

(2) Taluk Panchayat at Taluk level and

(3) Grama Panchayat at village level.

0 Response to "LOCAL SELF GOVERNMENT-8th Standard Social Science Notes"

Post a comment

BANNER TOP ARTICLE HERE

BANNER MIDLE 1 ARTICLE HERE

BANNER MIDLE 2 ARTICLE HERE

BANNER BOTTOM ARTICLE HERE